Heilige nachten

“Iedere dag sprak me wel iets anders aan. Dat was juist de charme van het programma, dat je kon kiezen wat je die dag het meest aantrok. Dat ging dan op een lichte manier met me mee de dag door.”

Aanmelden
Heilige Nachten retraite

In 2022 kun je weer meedoen aan een retraite voor de twaalf heilige dagen en nachten van Kerst tot Driekoningen. Deze Heilige-Nachtenretraite helpt jou om tijd te maken voor bezinning. Het programma reikt je iedere dag ’s ochtends of ’s avonds, of beide, materiaal aan. Zo is er een dagelijkse meditatie, verhalen en een bezinningsvraag waarmee je op jouw manier aan de slag kunt. Naar aanleiding hiervan reflecteer je dagelijks op het thema van die dag. De thema’s helpen je om op jouw manier betekenis te geven aan de donkere dagen van Kerst. Je zult merken dat deze inspiratie de hele kerstperiode gaat kleuren.

Midwinter – joeltijd

Het is de donkerste tijd van het jaar, getekend door midwinter, donkere dagen, kou en nattigheid (nee, die witte Kerst zal niet zo gauw meer komen). De zonnewende is geweest, het licht is geboren, maar het is nog niet te merken dat de dagen gaan lengen. De nachten zijn nog altijd lang en donker. De tijd staat als het ware stil. In oude culturen van Europa wordt deze periode gezien als “tijd tussen de tijd”: het oude jaar is afgelopen, maar het nieuwe nog niet begonnen. De twaalf dagen zijn de extra dagen die overblijven nadat de maanmaanden voorbij zijn en voordat het nieuwe zonnejaar begint. Een tijd waarin hemel en aarde dicht bij elkaar komen: “thin time”. Veel oude rituelen hebben te maken met dit raken van de onderwereld en de mensenwereld. Lawaairituelen zouden helpen om geesten en boze machten die nu kunnen terugkeren op aarde op afstand te houden. Vuurwerk afsteken op oudjaarsavond en het oude “Thomasluiden” (nog in Friesland) en midwinterhoornblazen zijn hier voorbeelden van.

“Ik heb genoten van de meditaties: geleid rustig worden en de gedachten te laten gaan vanuit een tekst of thema. De meditaties sloten heel goed aan bij de thema’s. En wonder boven wonder, ze sloten ook heel goed aan bij waar ik persoonlijk mee bezig was deze dagen.”

Geboorte van het goddelijke Licht

In de christelijke traditie is deze donkere periode het moment geworden om de geboorte van het Christuskind te vieren, de geboorte van het goddelijk Licht in een mens. Wat dit precies betekent, is zo veelzijdig en gelaagd dat iedere generatie er andere woorden aan geeft. Op Driekoningen vieren we deze geboorte nog een keer overnieuw: het goddelijk kind wordt gevonden door de wereld. De drie wijzen, uit alle windstreken van de aarde, komen om hem te zien en te bezoeken. Tussen deze twee geboortes hebben veel dagen hun eigen tradities en verhalen. Met verhalen uit de traditie van de Heilige Nachten en verhalen uit andere tradities en culturen word je op een spoor gezet om nieuwe inspiratie te vinden voor het nieuwe jaar.

Programma

Als deelnemer ontvang je dagelijks een mail met daarin een thema, een meditatie, een verhaal, een opdracht. Je neemt je voor om dagelijks tijd te maken voor bezinning. Dat doe je in een vorm die bij jou past: schrijven, tekenen of schilderen, of wandelen in de natuur en fotograferen, of collages of mandala’s maken, wat je wilt. Ook al ontvang je de dagelijkse inspiratie via de e-mail, het is dus geen online programma. Hoeveel tijd je per dag besteedt, hangt van jezelf af. Gemiddeld besteden deelnemers een half uur tot twee uur aan de onderdelen van het programma. Er blijft genoeg tijd over om de dingen te doen die jij belangrijk vindt in deze kerstperiode: thuis of gezellig met vrienden en familie, of lekker actief buiten. Op drukke dagen, zoals de kerstdagen of nieuwjaarsdag, heb je misschien minder tijd. Op andere dagen is er meer tijd voor bezinning. Daar houdt het programma rekening mee. Maar je zult merken dat deze inspiratie de hele kerstperiode gaat kleuren.

Begin december is er een informatiebijeenkomst via Zoom. Tijdens deze bijeenkomst vertel ik meer over de achtergrond van de twaalf heilige nachten. Ook krijg je een introductie op het programma en word je uitgenodigd om na te denken hoe jij vorm wilt geven aan deze inspiratietijd. Vervolgens krijg je iedere dag van 25 december tot en met 6 januari handreikingen om met het thema van die dag bezig te zijn. Deze bestaan uit teksten om te lezen, meditaties en verhalen op podcast of video, oefeningen om te doen, een dagelijkse blessing. Je krijgt hiervoor een mail met alle links en gegevens. Je kunt met andere deelnemers delen hoe jouw ervaringen zijn via een online prikbord (padlet.com). Zo inspireer je ook elkaar als community.

“Jouw rustige en warme manier van leiden wekt vertrouwen. De verhalen heb ik ontzettend leuk gevonden. Dat gaf het programma voor mij vaak een wat lichtere noot.”
  • Wanneer: van 25 december tot 6 januari (de eerste mail ontvang je op 24 december)
  • Met een voorbereidingsbijeenkomst op donderdag 15 december van 20 tot 21 uur via Zoom.
  • Waar: thuis, of waar jij bent in die tijd.
  • Tijdsinvestering: naar behoefte tussen een half uur en twee uur per dag.
  • Een afsluitende bijeenkomst via Zoom op 6 januari van 19.30 tot 20.30 uur.
  • Kosten voor deelname: € 50 (€ 4,20 per dag); voor minima € 35 (€ 2,95 per dag), als je meer te besteden hebt € 65 (€ 5,50 per dag).
  • Aanmelden kan tot en met 20 december. Je aanmelding is pas definitief als je betaling binnen is.