Retraitedagen bij de seizoenen

Lege agenda

In de drukte van het bestaan groeit je leven dicht met taken en verantwoordelijkheden die allemaal even belangrijk lijken. Een stapje terug doen vanuit de drukte van alledag – wanneer kom je daar nu aan toe? In het Huis van Dominicus bied ik vier keer per jaar een retraitedag aan om:
– even pas op de plaats te maken
– stil te staan bij waarvoor je leeft
– je toewijding weer op te zoeken.

Tijdens deze retraitedagen nemen we de tijd voor bezinning, voor stilte. We nemen afstand van de alledaagse dingen om op het spoor te komen wat echt van belang is in ons leven. Wat is mijn rol in het grotere verband? Waar ligt mijn toewijding, mijn roeping? Hoe geef ik vorm aan mijn spiritualiteit? We laten ons daarbij inspireren door de wijsheid van christelijke denkers en mystici.

Quatertemperdagen

De retraitedagen zijn gebaseerd op een vergeten vorm uit de schatkist van de christelijke traditie: de quatertemperdagen. Vanaf de vierde eeuw hield men bij de wisseling van de vier seizoenen een week van bezinning op wat je als christen, als mens, te doen hebt in het leven: een soort ‘heidagen voor de ziel’. In de middeleeuwen werden deze dagen ingevuld met vasten en boete doen. In de Dominicus krijgen deze bezinningsdagen een hedendaagse invulling.

Programma*

De retraitedagen zijn opgebouwd uit meditaties, naar buiten gaan en bezinningsopdrachten. Een deel van de dag wordt in stilte doorgebracht. Het programma heeft een min of meer vaste opbouw, de concrete invulling sluit aan bij de tijd van het jaar. Tussendoor is er tijd om naar eigen inzicht in te vullen.

9.00 binnenkomst, koffie/thee
9.30 introductie en inleidende stiltemeditatie
10.00 lectio divina (bijbelse meditatie) bij het thema van de dag
10.45 verdieping: bronnen van inspiratie
11.30 creatieve opdracht om inzichten te verwerken
12.30 afsluitende meditatie
13.00 afscheid

*vanwege de veiligheidsmaatregelen rondom het coronavirus zijn de retraitedagen dit seizoen korter dan vorige jaren.

Begeleiding

De retraitedagen worden begeleid door Marian Geurtsen, theoloog, ritueelspecialist en meditatiebegeleider met ervaring met diverse vormen van christelijke meditatie.

Praktische gegevens

De retraitedagen zijn steeds op woensdag. De retraites duren van 9.30-13.00 uur. De derde jaarcyclus vindt plaats op: 23 september en 9 december 2020, 10 maart en 16 juni 2021.

Aantal deelnemers: 8-12
Plaats: Dominicuskapel, Palestrinastraat 1, 3533 EH Utrecht
Kosten: €35,– (incl. lunch)
(Als de kosten een probleem zijn, kun je contact opnemen met het Huis van Dominicus.)
Voor meer informatie, neem contact op via het contactformulier