Paaswake – veertigurengebed

In de Janskerk/ EUG bestaat al een langere traditie om een wake te houden in de Paasnacht. In 2015 gaf ik deze deze wake een nieuwe impuls in de traditie van het middeleeuwse veertigurengebed: een wake in stilte vanaf de viering van Goede Vrijdag tot in de Paasnacht.

Uitgaande van de kracht van de Janskerk, een middeleeuws-gotische kerk met een sobere inrichting zonder banken en met karakteristieke hoeken, ontwierpen we met een groep vrijwilligers een wake van ruim 24 uur waar bezoekers uitgenodigd worden om op verschillende plekken in de kerk te verblijven. Deelnemers konden stil zitten bij het kruis; of naar een video van de kruiswegstaties kijken in de zijkapel; gebedsbriefjes schrijven en op een berkenhouten kruis prikken; mediteren bij een liturgische bloemschikking van het lijden; brieven schrijven voor Amnesty International; zelfstandig een lectio divina doen of een meditatiekaartje pakken. Naast de doorlopende meditatie-uitnodigingen waren er enkele programma-onderdelen zoals een begeleide meditatie, een klankschaalconcert, een overdenking over stilte door Leo Fijen, zaadbommetjes maken op de naastgelegen bloemenmarkt.

 

Artikel Waken in de Goede Week: een nieuwe traditie met historische wortels – Kerk in de Stad april 2015


Ik vond je een heel goede prettige coördinator voor de paaswake. Inhoudelijk, intermenselijk en organisatorisch sterk. Een heel prettige combinatie van aan de ene kant zachtheid en inhoud en aan de andere kant een hele goede organisatie, zeer prettig en helder voorzitterschap en veel precies fijne schema’s en afvinklijsten. En ook nog pastorale zorg. (Elselien Meijer – vrijwilliger)