Krachtdagen

Het lijkt in onze maatschappij wel alsof je altijd gelukkig moet zijn. Maar ziekte en tegenslag horen bij het leven. Sommige mensen lopen hard tegen de grenzen van het leven aan na een zware ziekte of ingrijpende crisis. Het vertrouwen in het eigen lichaam is beschadigd, het perspectief voor de toekomst is veranderd. Dan is het nodig om opnieuw verbinding te zoeken met de grond van het bestaan: wie ben ik na alles wat er gebeurd is? Waarvoor leef ik nog vanaf nu? Vragen die bij een arts of therapeut niet gesteld worden, omdat ze gaan over de mens achter de ziekte. Hoe pak je de draad weer op als alles op losse schroeven heeft gestaan?

Sterrenkindjesviering

Op 28 december 2020 kun je meedoen aan een sterrenkindjesviering. Het wordt een bijeenkomst voor vrouwen  die een kindje verloren tijdens of kort na de zwangerschap. De sterrenkindjesviering wordt een kruising tussen herdenking en workshop. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hoef in Utrecht – Leidsche Rijn. Ik organiseer en begeleid deze viering samen met Sophie Albers, geestelijk begeleider op het gebied van moederschap bij Matersense. Deze bijeenkomst is een initiatief van De Hoeftuin.

Praktische informatie
  • Datum: 28 december
  • Tijd: 19.00-22.00 uur
  • Plaats: Boerderij de Hoef, Hogeweide 6, 3541 BC Utrecht
  • Kosten: € 35
  • Info en opgave: info@dehoeftuin.nl

Christoffelkrachtdag

De eerste krachtdag is een Christoffeldag, voor mensen die (psychisch) overbelast zijn of herstellen van een burn-out. Op de website van de Hoeftuin: Christoffel en de last op onze schouders. De Christoffeldag is gehouden in De Hoef in Utrecht – Leidsche Rijn. In oktober 2018 is deze voor het eerst gehouden. Deze dag heb ik samen met Rebecca Schoon, pionier van De Hoeftuin in Leidsche Rijn, ontwikkeld en begeleid. De dag begint met een openingsritueel met kennismaking. Via creatieve werkvormen zoals schrijven en  kleien zoeken de deelnemers verbinding tussen hun eigen verhaal en het verhaal van Christoffel: de last op hun schouders en de rivier die ineens zo diep is. Met lichaamswerk en wandelen komen de krachtbronnen van de deelnemers boven. Het zegenritueel brengt alle elementen uit het verhaal van Christoffel samen met de ontdekkingen die de deelnemers gedaan hebben. Ze leggen de last van hun schouders bij Christus neer en ontvangen een zegen om weer op weg te gaan met hun hervonden bronnen van kracht.

De schatkist aan rituelen

Van oudsher vonden mensen steun bij de rituelen die de christelijke traditie te bieden heeft. Ze legden hun zorgen neer bij Maria of namen een heilige relikwie mee als steun voor onderweg. Nog altijd gaan grote aantallen mensen naar Lourdes. Ze ervaren daar de kracht van samen bidden en hoe heilzaam het is als de zieke echt centraal staat. Nog steeds heeft de christelijke traditie veel te bieden aan mensen die zoeken naar ‘heling’. De krachtdagen zijn er voor mensen die het gevoel hebben dat ze nog niet ‘heel’ zijn, ook al zijn ze uitbehandeld in het medische traject. Denk aan een bijeenkomst voor een groep mensen in de knel. Deze bijeenkomst noemen we een krachtdag. Deze dag is gekoppeld aan de heilige, wiens verhaal fungeert als bemiddelaar voor hun eigen ervaringen. Het verhaal van de (patroon)heilige is een spiegelverhaal voor de ervaringen van de groep, waardoor deze ervaringen in het licht van Gods grote verhaal komen te staan. En dat werkt helend.

Ervaringen delen

Op een krachtdag is ontmoeting en delen een van de pijlers. Andere mensen in dezelfde situatie ontmoeten werkt helend. Je bent niet langer de enige die tobt met vragen, want anderen kunnen vertellen hoe zij ermee omgaan. Het waardevolle van praten met lotgenoten is dat je gelijkwaardig bent aan elkaar: je bent niet elkaars hulpverlener en dus ben je ook niet hulpbehoevend. Je kunt je eigen ervaringen spiegelen aan die van de anderen.

Vrede met je lichaam

Wanneer je ernstig ziek bent geweest, is het lichaam een tijdlang een object van zorgen. Pijn herinnert je voortdurend aan wat er mis is, je krijgt te horen dat je beter naar je lichaam moet luisteren, dat het grenzen aangeeft. Het is heilzaam en bevrijdend om te ervaren dat het lichaam ook een bron van plezier kan zijn. Daarom is er op iedere krachtdag een creatief of meditatief onderdeel waarin we de speelsheid van het leven weer ontdekken.

Heling en zegen

De derde pijler is een viering waarin de deelnemers een ritueel van heling ondergaan. Aan de hand van de heilige van deze dag leren we onszelf opnieuw te zien als mensen in Gods ogen, mensen die er mogen zijn, met al onze zwakheden en valkuilen. Een ritueel helpt om je lichaam, je ziekte en jezelf in een ander perspectief te zien. Het betekent niet dat je vanaf nu nooit meer last zult hebben van twijfels en vragen, maar je hebt wel ervaren dat je gezegend bent zoals je bent.

Andere krachtdagen voor de toekomst zijn een Agathadag voor vrouwen na borstkanker, een Sint-Maartendag voor mantelzorgers, een dag voor mensen die leven met een chronische ziekte.

Lees ook:

Blog: De breuklijnen van het leven

Op de website van de Hoeftuin: Christoffel en de last op onze schouders