Kletzenbrot is een recept met een lange geschiedenis. Al in de middeleeuwen werd het gegeten: een rijke vulling van gedroogde vruchten met een jasje van brooddeeg, versierd met amandelen. De oorsprong van het recept ligt in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Vanouds bestond de vulling uit gedroogde peren (Kletzen), gedroogde appels en pruimen. In later eeuwen werden ook gedroogde zuidvruchten, noten en specerijen toegevoegd. De vruchten herinneren aan de bomen die hun vruchten lieten vallen en zo de heilige familie te eten gaven tijdens hun vlucht naar Egypte.
Ingrediënten voor 2 broden
- 500 gram tutti frutti
- 50 ml rum (of likeur)
- koud water om de vruchten in te weken
- 50 gram gehakte hazelnoten
- geraspte schil van een citroen
- 4 theelepels koekkruiden
- 2 gram zout
- 500 gram bloem
- 20 gram verse gist
- 350 ml lauw water
Werkwijze
Was de gedroogde vruchten en zorg dat alle pitten eruit zijn. Meng 2 theelepels koekkruiden erdoorheen. Meng ze met 50ml rum of (peren)likeur en vul aan met water tot de vruchten helemaal onder staan. Laat de vruchten minimaal 24 uur weken. Laat ze zeer goed uitlekken en dep ze droog. Knip de vruchten in kleine stukjes.
Roer het gist met wat lauw water los en laat het even rusten tot het gaat bruisen. Meng zout, citroenschil en 2 theelepels koekkruiden droog door het meel. Giet het gistmengsel in een kuiltje in het meel, voeg de rest van het lauwe water toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt rijzen tot ongeveer tweemaal het volume. Verdeel het deeg in een portie van een derde en een portie van twee derde. Kneed door het grote deel van het deeg de vruchten en de gehakte noten. Vorm hiervan twee langwerpige broden. Rol de kleine helft van het deeg uit tot een lap en vouw deze als een ‘jasje’ strak om de beide vruchtenbroden heen. Leg ieder brood met de naad naar onderen in een ingevette broodvorm zodat een derde deel van de vorm gevuld is. Dek af met plasticfolie en laat rijzen tot het brood mooi bol staat (40-60 min). Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de broden de eerste 15 minuten bij 200 °C; verlaag daarna de temperatuur tot 180 °C en laat nog 45 minuten bakken.
Bestrijk de broden meteen na het bakken dun met boter en laat ze op een rooster afkoelen.
Het brood is het lekkerst als het even heeft gelegen om door te trekken. Het blijft zeker twee weken goed (niet in plastic bewaren!)
Variatie: je kunt de tutti frutti deels vervangen door andere gedroogde vruchten, zoals vijgen, abrikozen, gedroogde peren. Ook kun je andere noten toevoegen. In plaats van koekkruiden kun je zelf een mengsel maken van even grote hoeveelheden kaneel en gemalen kruidnagel.
Terug naar Zalig gebakken