Hoe kon Jezus de mensen het eeuwig leven geven door zelf te sterven aan het kruis? Het was niet zomaar een kruis waaraan Jezus gestorven is; het was het hout van de verboden boom in het paradijs. Adam en Eva mochten van alle bomen in het paradijs eten, had God hun gezegd, behalve van de boom in het midden van de tuin. Maar Adam en Eva konden de heerlijke vruchten niet weerstaan en overtraden Gods gebod. Zo ontdekten ze het bestaan van goed en kwaad. ‘Nu hebben jullie je onschuld verloren’, zo sprak God, ‘hier in het paradijs kunnen jullie niet blijven.’ En Adam en Eva leerden van de moeizame strijd om het bestaan.
Jaren verstreken. Op een dag werd de oude Adam ziek. Hij stuurde zijn zoon Set naar het paradijs om een geneesmiddel. De toegang tot het paradijs werd stevig bewaakt door aartsengel Michael. ‘Nee, ik mag je niet binnenlaten’, zei de aartsengel hem. ‘Maar ik kan je dit takje geven. Plant dit takje. Als deze boom vrucht gaat dragen, zal Adam genezen’, beloofde Michael. Het was een verre reis naar het paradijs en weer terug. Tegen de tijd dat Set thuiskwam, bleek zijn vader gestorven. Set begroef Adam en plantte het takje op zijn graf. Eeuwen verstreken. Het takje groeide uit tot een prachtige boom. Op een dag viel het koning Salomo op hoe sterk de boom was en hij liet hem kappen voor de bouw van zijn huis. De boom wilde echter maar niet passen in het bouwschema. Geërgerd wierpen de bouwlui hem weg. De koningin van Seba, op reis om Salomo te bezoeken, zag de boom onderweg liggen. Ze vertelde hem dat ze een visioen had gehad. Aan deze boom zou ooit een man gekruisigd worden die de mensheid zou redden en het Joodse volk in het verderf zou storten. Salomo schrok. Dat moest niet gebeuren. Hij liet de stam diep begraven.
Opnieuw verstreken eeuwen. Boven de plek waar de stam begraven lag, ontstond de vijver van Siloam. Zieken kwamen hier baden; men zei dat een engel het water beroerde om hen te genezen. Jezus was er zelf een keer bij geweest. Maar niemand wist dat onder het water het hout van de levensboom hielp. Weinig jaren later kwam de stam bovendrijven. ‘Dat kunnen we mooi gebruiken als kruishout’, zeiden de timmerlui. Zonder het te weten kruisigden ze Jezus aan de boom uit het paradijs. Zo droeg eindelijk de levensboom vrucht. Adam (de mensheid) werd genezen en kreeg het eeuwig leven.
Hot cross buns
In Engeland horen hot cross buns erbij op deze dag. Volgens het bijgeloof zal een hot cross bun op zee je beschermen tegen schipbreuk en sommige mensen bewaren een broodje voor als ze ziek zijn. Het is altijd goed om ter ere van het kruis het broodje te kussen voordat je het eet. Tegenwoordig worden deze broodjes vaak gegeten bij het paasontbijt. Daarbij krijgen ze een feestelijker uiterlijk: met glazuur van abrikozenjam of kruisjes van suikerglazuur. Maar dat is verloedering van de traditie, vandaar deze versie zonder glazuur of jam.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- snufje zout
- 200 ml lauwe melk
- 2 theelepels koekkruiden
- 50 gram boter in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 100 ml lauw water
- 100 gram rozijnen
- geraspte schil van een citroen
- Voor de kruisjes: 75 gram bloem
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 80 ml water
Werkwijze
Roer het zout door de bloem evenals de gist en koekkruiden. Snijd met twee messen de boter erdoor tot alles goed gemengd is. Roer het ei erdoor, voeg beetje bij beetje de melk en een deel van het water toe en kneed tot een soepel deeg. Voeg, als het deeg te droog blijft, meer water toe. Kneed de rozijnen en citroenschil erdoor. Het deeg mag wat plakkerig en slap zijn. Laat afgedekt minstens 1 uur rijzen. Kneed het deeg door en verdeel het in stukjes van 60 gram en vorm hier bolletjes van. Snijd met een scherp mesje een kruisje op ieder bolletje en leg de bolletjes op een ingevette bakplaat. Laat afgedekt nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng voor de kruisjes bloem, suiker en water tot de dikte van pannenkoekenbeslag. Vul met een spuitzak de ingesneden kruisjes met dit mengsel zodat het kruisje goed zichtbaar is. Bak de broodjes in 15 minuten bruin.
Terug naar Zalig gebakken