Jaaroverzicht 2018

In het afgelopen jaar heb ik weer veel mooie dingen gedaan. Ik noem mijzelf schatgraver in de traditie: ik zet oude vergeten tradities in voor mensen met vragen, en ze blijken een enorm actuele kracht te bezitten. En dat werk is best breed: van meditaties begeleiden tot engeltjes maken van kaarswas, van zingen tot #metoo-heiligen een stem geven. Hier een jaaroverzicht van mijn werk in 2018:

1) De Christoffelkrachtdag in oktober, in samenwerking met Rebecca Schoon en de Hoeftuin: eerste van een hopelijk lange reeks van krachtdagen voor mensen die de grenzen van het leven tegengekomen zijn.
Voor de krachtdagen duik ik in de schatkist van de traditie op zoek naar genezingsrituelen die mensen in vroeger eeuwen steun gegeven hebben. Zo komen ook vandaag mensen na een ziekte of ingrijpende periode weer op het spoor van hun leven.

2) Ik startte met retraitedagen op de quatertemperdagen: een oude traditie in een nieuw jasje, in samenwerking met het Huis van Dominicus in Utrecht.

3) Sinds begin november ben ik een aantal keren voorganger geweest in
de non-stop-kerkdienst voor het kerkasiel in de Bethelkapel. Een plek die mij inspireerde om Bethel-engeltjes te maken van kaarsvet (gebaseerd op de oude traditie van de agnus dei’s).

4) Lezing over #Metoo-heiligen op de PthU in Groningen (8 maart): voor vrouwelijke heiligen is seksuele intimidatie en seksueel geweld al te vaak onderdeel van hun levensverhaal. Wat leert de geschiedenis over Gods handelen bij seksuele intimidatie?

5) Workshop liturgie & dementie op de studiedag over dementie en geloofsgemeenschap voor LUCE (25 april), een thema dat ook in onze geloofsgemeenschappen steeds belangrijker wordt.

6) Lioba-vertelling: zo vol trots en goede moed aan begonnen, is dit project afgebroken. Soms lukt het niet om het goede spoor te vinden.
Met dank aan Theo Wierema en Peterine Kooijmans voor de samenwerking.

7) Als cantor meewerken aan de Pink Christmas Kerkdienst in Amsterdam: we zongen speciaal geselecteerde advents- en kerstliederen die lhbt’ers bemoedingen.

8) Samen met Hilde Debacker en Rachelle van Andel van het Graalhuis vonden we een spannende nieuwe vorm voor de Midwinterviering uit.

9) Aan mijn buurman Lambert van Elk mocht ik een pelgrimszegen geven bij de start van zijn voettocht naar Rome. Met natuurlijk gezegende medailles van Christoffel en Petrus&Paulus.

10) Van een eenvrouwsbedrijf zou je denken dat ik per definitie veel in mijn eentje werk. Maar gelukkig doe ik veel projecten juist samen met anderen. Heel bijzonder heb ik het afgelopen jaar ervaren dat ik alleen maar op inspirerende plekken kom. Zoveel inspirerende centra waar ik mag werken dat ik me af en toe bezwaard voel dat ik niet overal mee kan doen in de denktank, de kerngroep of de adviesraad.

En ik heb nog veel ideeën en plannen om verder te gaan met verborgen tradities en oude rituelen actueel maken. Dank voor alle samenwerking en graag tot ziens in 2019.

Bericht auteur: Marian Geurtsen

2 reacties op “Jaaroverzicht 2018

  Roelie

  (februari 15, 2019 - 4:35 pm)

  Verrassend om je per ongeluk tegen te komen. Boeiend om je te volgen in je mooie werk,
  Roelie Reiling

   Marian Geurtsen

   (februari 15, 2019 - 5:57 pm)

   Dank je Roelie, wat fijn om te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *