Jaaroverzicht 2019

Het afgelopen jaar was natuurlijk bovenal het jaar van mijn promotie. Op 1 oktober verdedigde ik mijn proefschrift aan de Tilburg University, na jaren van doorzetten. Het onderzoek naar onreinheid van seksualiteit en menstruatie en de deelname in de liturgie kreeg al aandacht in het Nederlands Dagblad en op Nieuwwij en in het radioprogramma Zin in Weekend. Voor volgend jaar heb ik al ideeën en afspraken om mijn kennis verder te brengen. Ondanks het feit dat het afronden van het proefschrift al mijn aandacht vroeg, kwamen er leuke opdrachten op mijn pad in het afgelopen jaar. Het werd schatgraven in de traditie: oude vergeten tradities opsporen om nieuwe rituelen te ontwikkelen voor mensen met hun hedendaagse vragen.

1) Een bakworkshop Franciscuskoekjes en een lezing over ‘bakken met betekenis’ maakten een gezellige dag voor de Oud-Katholieke Vrouwen in Beweging. Tot mijn verrassing waren er vrouwen die voor de eerste keer zelf koekjes bakten.

2) Op de studiedag van LUCE/CRC over Maria op 25 maart gaf ik een workshop rituelen en presenteerde daarbij een oud ritueel in een nieuw jasje. Een oud kroningsritueel dat ooit bij de heilige Gertrudis hoorde, herintroduceerde ik als een Mariazegen. “Ik ben meestal nogal huiverig voor nieuwe rituelen”, zei Ko Schuurmans die zelf ook een workshop gaf, “maar dit ritueel doet toch veel.”

3) Voor Witte Donderdag ontwikkelde ik een agapeviering voor het Graalhuis, in samenwerking met Graalvrouw Carla van Thiel. Een mooie middag waarin we ons heilige olie waarmee de vrouw Jezus zalfde opnieuw toe-eigenden en daarna een warme maaltijdviering hielden met zelfgebakken brood.

4) Op het Gracelandfestival in augustus gaf ik een doorlopende workshop. Het werd ‘Een doosje heiligheid’. Zo’n tweehonderdenvijftig mensen maakten een doosje voor een herinnering die hen dierbaar was en die een speciaal plekje verdiende.

5) Van de retraitedagen op de quatertemperdagen rondde ik de eerste jaargang af: een oude traditie in een nieuw jasje, in samenwerking met het Huis van Dominicus in Utrecht. In september is de tweede jaargang gestart.

6) Ik was voor het eerst gastvoorganger in de Doopsgezinde Gemeente Walcheren in Middelburg en in de Ekklesia in Breda, en ging opnieuw voor in de mij vertrouwde Janskerk in Utrecht.

7) Ik gaf een lezing over #Metoo-heiligen in Nijmegen, op verzoek van de Stichting Zusterwerk en de Mgr Schravenstichting bij het Oecumenisch Middaggebed tegen geweld tegen vrouwen. Voor vrouwelijke heiligen is seksuele intimidatie en seksueel geweld al te vaak onderdeel van hun levensverhaal. Wat leert de geschiedenis over Gods handelen bij seksuele intimidatie?

8) De krachtdagen lagen even stil dit jaar. De Christoffeldag die ik samen met Rebecca Schoon ontwikkeld heb en vorig jaar voor het eerst gehouden, vraagt om herneming en herhaling. Plannen daarvoor, en voor het ontwikkelen van nieuwe krachtdagen, liggen klaar.

9) Ik werkte mee aan het ontwerpen van liturgisch materiaal voor de zegen bij een gendertransitie voor het Dienstboek van de PKN, en het boek Wondermooi zoals U mij gemaakt hebt, (red. Heleen Zorgdrager, Carl Buijs, Jolanda Molenaar, Wielie Elhorst) waarvoor ik twee artikelen schreef, werd gepresenteerd en zelfs genomineerd voor de titel theologisch boek van het jaar.

Retraitedag in de Dominicuskerk

10) En dan waren er de doorlopende activiteiten: de meditatiegroepen in het Graalhuis en in het Huis van Dominicus. Nog steeds fijn om te begeleiden zijn de avonden ‘Zingen vanuit je ziel’: zangmeditatie met mantra’s en korte liederen. Een extra ‘Zingen vanuit je ziel’ op aanvraag begeleidde ik tijdens een cursus ‘Zorg voor de Ziel’ van het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie.

Ik kijk uit naar het nieuwe jaar, waarvoor ik nog veel ideeën en plannen heb om verder te gaan met verborgen tradities en oude rituelen actueel maken. Dank voor alle samenwerking en graag tot ziens in 2020.

Bericht auteur: Marian Geurtsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *