Rein van ziel en lichaam

Op 1 oktober 2019 promoveerde ik op het thema onreinheid, seksualiteit, vruchtbaarheid en de deelname aan de liturgie van vrouwen en mannen in het vroege christendom. Het lekenpraatje dat ik bij deze gelegenheid hield is hier te zien.

Interesse in de studie? Het boek is te bestellen via de website van het Instituut voor Liturgische en Rituele Studies. Of als pdf te downloaden via de Tilburg University.

Bericht auteur: Marian Geurtsen

1 reactie op “Rein van ziel en lichaam

  natascha de Goey

  (oktober 24, 2019 - 4:19 pm)

  Geachte mw. Geurtsen. Allereerst van harte gefeliciteerd met uw promotie. Wat een boeiend onderwerp! Ik heb eigenlijk een paar vragen. Ik zal eerst even kort uitleggen waar het naaiproject voor staat. Wij maken met 25 vrouwen uitwasbaar verband voor meisjes en vrouwen in India. De laagste kasten hebben geen enkele toegang tot opvang materiaal voor hun menstruatie met alle consequenties van dien. Daarnaast worden zij zoals u ongetwijfeld weet , als onrein en vies beschouwd. Met behulp van dit maandverband hopen wij deze vrouwen te helpen om zich uit hun ellendige omstandigheden te werken. Wij werken vanuit Jeugd met een opdracht en met de principes van een Amerikaanse organisatie Days for girls. Het heeft absoluut mijn hart. Vandaar dat ik ben gaan zoeken op internet naar achtergronden en visies op menstruatie. zowel uit het verleden als het heden. En dus kwam ik op uw site terecht. Mijn vragen:
  1) is het mogelijk dat ik uw boekje ergens kan kopen?
  2) Ik ben heel benieuwd hoe er vanuit de bijbel tegen menstruatie wordt aangekeken. Leviticus schrijft er wel over, maar daar zijn ook weer allerlei commentaren op geschreven, dus ik kom er niet heel goed meer uit. Weet u daar iets over?
  3) Was die bloedvloeiende vrouw in uw perspectief nou onrein? En werd ze door haar gemeenschap uitgesloten? Ik heb een bachelor scriptie daarover gelezen, maar het is me nog niet echt duidelijk.
  4) En zou u me verwijzingen of info kunnen geven over hoe het zit met onreinheid en menstruatie vanuit het hindoeïsme? internet vertelt er genoeg over, maar de vraag is of het allemaal klopt.
  Allemaal zeer interessant en voor mij ook wel van belang , wil ik er iets zinnigs over kunnen zeggen tijdens mijn presentaties.

  Nogmaals heel hartelijk dank voor de mooie site. Ik heb een aantal artikelen met veel plezier gelezen.
  Ik hoop binnenkort eens van u te horen.

  Vriendelijke groet,
  Natascha de Goey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *