Jaaroverzicht: de tien schatten van 2021

Het afgelopen jaar was opnieuw een uitdagend jaar. Vanwege de coronalockdowns moesten ook dit jaar veel activiteiten geannuleerd worden. Gelukkig konden veel mooie activiteiten wel doorgaan. En die activiteiten zijn best breed: van het verhaal van Christoffel inzetten voor mensen met een burn-out tot een quiz rond Maria Magdalena verzinnen. Hier een top-tien van mijn werk in 2021:

1) In de tentoonstelling rond Maria Magdalena van het Catharijneconvent werkte ik mee aan de audiotour. Een leuke vraag, die ervoor zorgde dat ik me het hele jaar verdiept heb in de persoon, de legendes en de geschiedenis van Maria Magdalena.

2) Maria Magdalena bleef de rest van het jaar inspireren. Zo werd zij de rode draad voor de meditatiecursus in het Graalhuis. Een feestje was de dag van Maria Magdalena op 22 juli. Hier deed ik een zalvingsritueel voor een breed publiek van Maria Magdalena-fans.

3) Hoe organiseer je een coronaherdenking en wat maakt dit zo complex? Dit was de vraag waarover ik op verzoek van Berthe van Soest nadacht met predikanten en pioniers op een studiemiddag van het Pioniersgeestnetwerk van Op Goed Gerucht.

4) Ik pakte het krachtdagenproject weer op. Ik vond in Annemieke Vink een nieuwe partner voor de Draag-krachtdag, en op 29 oktober ontdekten zes deelnemers hoe zij hun burn-out kunnen plaatsen in het licht van het verhaal van Christoffel.

5) De Sterrenkindjesviering, speciaal voor mensen die een kindje verloren, ontwikkelde ik samen met Sophie Albers in 2020 als tweede loot aan de stam van de krachtdagen. Op 28 december 2021 kon deze niet doorgaan bij gebrek aan aanmeldingen. We gaan uitzoeken hoe dat beter kan.

6) Wil je meedoen in de denktank bij het project hybride kerkzijn, was de vraag van Stadsklooster Mariken. Op een online startseminar van drie bijeenkomsten in september en oktober deelde ik mijn ervaring en reflecties.

7) Een lezing over #Metoo-heiligen op uitnodiging van de Mgr Schravenstichting: voor vrouwelijke heiligen is seksuele intimidatie en seksueel geweld al te vaak onderdeel van hun levensverhaal. Wat zegt de geschiedenis over seksuele intimidatie?

8) Maria Magdalena kwam terug: voor het Geestdrift Festival koos ik de vorm van een quiz; voor de Ekklesia Breda verzorgde ik samen met Franck Ploum een drietal leerhuisavonden over Maria Magdalena in de Bijbel, in de apokriefen en in de legendes.

9) Schrijven is dankbaar als vanwege de lockdowns andere activiteiten stil liggen. Ik schreef over heiligen en tradities voor Vieren, Laetare, Volzin, Schrift, Woord&Dienst, De Oud-Katholiek, Mariënburg Magazine. Op drie zondagmorgens heel vroeg vertelde ik in het radioprogramma Fris over de tradities op Valentijnsdag, Pinksteren en Allerzielen. En ik schoof aan bij Jacobine op Zondag.

10) De Heilige Nachten-retraite voor thuis beleefde dit jaar na het succes van vorig jaar haar tweede editie. Meer dan vijftig deelnemers uit alle hoeken van Nederland ontvingen dagelijks tussen Kerst en Driekoningen een mail om zelf thuis tijd te maken voor bezinning. Ik had veel plezier in het voorbereiden van de meditaties, de verhalen, de rituelen en de extraatjes. De afsluiting op Driekoningen was een feestje.

Ik noem mijzelf schatgraver in de traditie: ik zet oude vergeten tradities in voor mensen met hedendaagse levensvragen. Oude tradities blijken een enorm actuele kracht te bezitten. Ik heb nog veel ideeën en plannen om verder te gaan met verborgen tradities en oude rituelen actueel maken. Dank voor alle samenwerking en graag tot ziens in 2022.

Bericht auteur: Marian Geurtsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *