Agenda

Basiscursus meditatie in de Nieuwe Dominicus

Maandelijks op dinsdagavond, 20-21.30 uur: Dominicuskerk, Utrecht. In deze basiscursus voor christelijke meditatie kun je kennismaken met verschillende vormen van meditatie zoals tekstmeditatie, beeldmeditatie, lectio divina, contemplatief gebed, loopmeditatie en labyrint. Voor beginners en mensen met ervaring. De serie van het voorjaar 2019: 15 januari, 12 februari, 18 maart, 16 april, 14 mei en 18 juni. Kosten: 15 euro per bijeenkomst of 75 euro voor de hele cyclus. Info en opgave: neem contact op.

‘Zingen vanuit je ziel’ in het Graalhuis

Zangmeditatie op vrijdagavond in het Graalhuis, Nieuwegracht 51 in Utrecht. Data: 8 februari, 29 maart en 14 juni 2019. Info en opgave: de Graalbeweging

Quatertemper-retraitedagen in de Nieuwe Dominicus

Viermaal per jaar een retraitedag: een dag vrij, even uit de tredmolen van alledag om stil te staan bij wat je doet en wat echt belangrijk is voor je. Meer informatie vind je op Dominicuskerk Utrecht. Data: woensdag 10 maart en 12 juni. Tijd: 10.00-16.00. Plaats: Dominicuskerk, Oog in Al, Utrecht. Aanmelden via Dominicuskerk of neem contact op.

Basismeditatie op zondagmiddag

Maandelijks op zondagmiddag 16-17 uur: in de crypte bij de zusters Augustinessen aan de Oudegracht, Utrecht. Data 7 januari, 11 februari, 4 maart, 8 april, 6 mei en 3 juni 2018.
Een doorlopende groep voor christelijke meditatie voor mensen met een kwetsbare achtergrond (psychiatrie). Met als uitgangspunt thematische vormen van meditatie ligt de nadruk op tot stilte komen.
Kosten: vrijwillige bijdrage. Info en opgave: neem contact op.

Een dag vol liefde in Middelburg

Liefde, geen mens kan zonder. Maar het blijkt ook bijzonder ingewikkeld om liefde en je eigen behoefte aan liefde uit elkaar te houden, Tijdens deze meditatiedag ga je op zoek naar liefde als bron om vanuit te leven, bekijken we hoe liefde je kan. stil te staan bij wat je doet en wat echt belangrijk is voor je. Meer informatie vind je op Doopsgezinde gemeente Walcheren Datum: zaterdag 18 mei. Tijd: 10.00-16.00. Plaats: Doopsgezinde kerk, Walcheren. Info: neem contact op.

Meditatie naar Pasen toe

Het vroege voorjaar, de tijd naar Pasen toe, is van oudsher een periode voor voorjaarsschoonmaak, letterlijk en figuurlijk. In deze meditatiebijeenkomsten bekijken we wat we allemaal willen opruimen na de winter, en hoe we ons op het nieuwe jaar en het nieuwe leven willen voorbereiden. Vrijdagochtend in het Graalhuis. Data voor 2019 worden nog bekend gemaakt.

Geweest:

Meditatie naar Kerst toe

De ‘donkere dagen voor Kerst’ is een periode voor inkeer en bezinning. De natuur trekt zich terug in de aarde, de maagd is in verwachting. In deze meditatiebijeenkomsten staan we stil bij wat er is, trekken ons terug om te onderzoeken hoe we open kunnen staan voor het goddelijke leven dat we verwachten. Vrijdagochtend in het Graalhuis. Data: 30 november en 7, 14 en 21 december 2018.

Christoffelkrachtdag 5 oktober in Utrecht en 10 oktober in Breda

Ben je zwaar belast? Wil je lichter leven? Dan is de Christoffelkrachtdag echt iets voor jou. De allereerste gaat plaatsvinden in oktober 2018 in Utrecht (5 oktober) en in Breda (10 oktober). Deze krachtdag is bedoeld voor mensen die zwaar belast zijn of een burn-out hebben gehad. Op deze dag zoeken we wijsheid uit het verhaal van Christoffel die de last van de wereld op zijn schouders droeg. Met creatieve werkvormen, wandelen, ervaringen delen en afsluitend een ritueel van zegen en healing kun je aan het einde van de dag met nieuwe energie het leven weer aan. Over de achtergrond van de krachtdagen, lees hier en hier verder. De Christoffeldag duurt van 10-15 uur. Kosten: 25 euro. Info en opgave: Utrecht, kijk op De Hoeftuin. Voor Breda, kijk verder op Zinsverband of neem contact op.

‘Your time has come to shine’: zangworkshop

Lekker zingen in het kader van het Midzomergrachtfestival in Utrecht. Datum: vrijdagavond 22 juni in het UCK, Domplein 4, Utrecht, 19.30-21.30 uur. Meer info: Utrecht Gender Divers

Dementievriendelijke geloofsgemeenschap

Op 12 april organiseert Luce/CRC een studiedag over dementie en de bijdrage die de geloofsgemeenschap kan leveren aan goede ondersteuning en zorg. Ik ben gevraagd om een workshop te geven over de ondersteuning die rituelen kunnen bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Meer info en opgave: Luce/CRC, Tilburg School of Catholic Theology.

Studiemiddag Spirituele Heldinnen

8 maart 2018: studiemiddag Vrouwenstudies Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Op 8 maart, internationale vrouwendag, is het thema heldinnen. Mijn bijdrage is een lezing over heilige heldinnen: martelaressen zoals Agatha, Agnes, Lucia uit de vroege kerk kun je wel de #MeToo-heiligen noemen. Over seksuele intimidatie en seksueel geweld in de heiligenlegenden en hoe deze vrouwen weigerden slachtoffer te zijn van de mannen die hen bedreigden.

Themadag Genderfluïditeit en geloof

Op 18 november 2017 werkte ik mee aan de Themadag Genderfluïditeit en Geloof. Ik nam de deelnemers mee in alle mogelijke rituelen (kerkelijk of niet) die je kunt toepassen bij een transitie. Bovendien verzorgde ik de slotviering van deze themadag. De themadag werd georganiseerd door LCC plus projecten. De dag werd gehouden in Utrecht.

Inspiratiedag: Maria ervaren en beleven

In het Catharijneconvent was in het voorjaar van 2017 een tentoonstelling over Maria. Luce biedt voor parochianen en werkgroepen uit de parochies een themadag over Maria aan: met ter inleiding een lezing over Maria, ruim gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken en daarna een workshop om mee naar huis te nemen. Op 7 april of 11 mei 2017 van 10-16 uur. Meer info bij Luce / CRC.

Wintergasten Breda

Op zondagmiddag 5 maart 2017 ben ik te gast in de serie Wintergasten van de Ekklesia Breda. Het gesprek gaat over thema’s als gender en kerk, liefde, en de heilige Wilgefortis als transgender-heilige. Meer info op de website van Zinsverband.