Agenda

Muziek: daar zit een verhaal in

Een luistercursus klassieke muziek, gericht op de religieuze achtergronden van koormuziek. Hoe komt het dat het Requiem van Mozart wel een Dies Irae heeft en het Requiem van Duruflé niet? Welke legenden zitten er allemaal verborgen in Poulencs Litanies a la Vierge? Wanneer je meer weet over de teksten die de componist gebruikt, of de religieuze context waarvoor de muziek geschreven is, kun je meer genieten van de muziek. Of betere keuzes maken als je in de repertoirecommissie van je koor zit. In het nieuwe jaar organiseer ik een cursus die je thuis kunt volgen. Een combinatie van online bijeenkomsten, informatie en playlists maakt jouw kennis groter en daarmee je genieten van muziek. Praktische informatie volgt nog. Belangstelling? Laat het me weten via het contactformulier.

Sterrenkindjesviering: 28 december

Juist de periode rond Kerst kan zwaar zijn als je een kindje hebt verloren. Het feest van de geboorte van een kind kan je dan pijnlijk raken. Maar zo lang als er kinderen geboren worden, zijn er ook moeders die rouwen. Op deze avond staan jullie sterrenkindjes centraal. We herinneren en eren hen door middel van persoonlijke verhalen, rituelen en creativiteit. De bijeenkomst is voor een kleine groep zodat er aandacht kan zijn voor persoonlijke ontmoeting. De Sterrenkindjesviering is de tweede in de serie krachtdagen, een project in samenwerking met de Hoeftuin. Datum: 28 december, tijd: 19-22 uur. Kosten: € 35. Begeleiding: Marian Geurtsen en Sophie Albers. Opgave: De Hoeftuin.

Het is voor het eerst dat ik een verhaal hoor dat ook mijn verhaal is.
Deze viering heeft mij een stukje geheeld.

deelnemer Sterrenkindjesviering 2020

Heilige nachten

De twaalf dagen en nachten tussen Kerst en Driekoningen (6 januari) zijn in de traditie een periode vol met verhalen en rituelen van inkeer en bezinning. Na het succes van het eerste programma in 2020-2021 gaat de Heilige-Nachtenretraite het komend jaar opnieuw plaatsvinden. Het retraiteprogramma helpt jou om meer te verdiepen in de betekenis van Kerst, het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar fris te beginnen. Als je meedoet krijgt je iedere dag van 25 december tot en met 6 januari een handreiking met daarin een verhaal of een meditatie, suggesties voor activiteiten of rituelen die je thuis kunt doen. Je kunt het gewoon thuis doen, of gezellig met familie of actief buiten. Je zult merken dat deze toewijding de hele kerstperiode gaat kleuren. Eerder in december kun je deelnemen aan een voorbereidingsbijeenkomst via Zoom. Zie voor meer info en aanmelding Heilige Nachten.

Ik heb genoten van de online meditaties.
Ze sloten heel goed aan bij de thema’s van de dagen.
En wonderwel ook heel goed bij waar ik
persoonlijk mee bezig was in deze dagen.

deelnemer Heilige Nachten 2020

Leerhuis Maria Magdalena

Maria Magdalena spreekt tot de verbeelding. Al eeuwen wordt er gespeculeerd over wie zij was en welke plek zij inneemt binnen de kring van leerlingen en volgelingen van Jezus. Er wordt zelfs gezegd dat zij de vrouw van Jezus was. Wie is deze mysterieuze vrouw over wie de evangeliën maar zo weinig schrijven? Hoe kan het dat zij in de traditie zo’n belangrijke heilige is geworden? In drie avonden verkennen we Maria Magdalena vanuit drie perspectieven. Op de eerste avond kijken we naar de Bijbelse bronnen over Maria van Magdala; op avond twee staat het perspectief van de apokriefe evangeliën centraal; op de derde avond verkennen we de legendevorming rondom Maria Magdalena van middeleeuwen tot nu. Voor wie wil is er een excursie naar de tentoonstelling over Maria Magdalena in het Catharijneconvent.
Data (o.v.): 11, 18 en 25 november 2021.
Tijd: dinsdagavond van 20.00-22.15 uur
Plaats: Lutherse Kerk, Breda
Docenten: Franck Ploum (avond 1) en Marian Geurtsen (avond 2 & 3)
Kosten: € 35 voor de gehele cursus. Info en opgave: Zinsverband Breda.

Spinnen en weven: meditatiecyclus

Het leven is een wirwar van draden en verbindingen, die soms zelfs in de knoop raken. Oude wijsheidstradities spreken over het (menselijk) leven als een goddelijk weefsel; volgens de psalmist is de mens door God geweven al in de moederschoot. Om de rode draad van je leven te vinden en ernaar te leven is een kunst. Wat helpt jou om je te verbinden met wie je ten diepste bent? Met wie ben je verbonden en waar heb je houvast aan? Wie beschikt er over het begin en einde van de draad van jouw leven? Met behulp van beeldmeditatie, meditatie en andere meditatievormen pakken we de draad op. We laten ons leiden door gidsen uit de mystieke vrouwentradities. Vrijdagochtend in het Graalhuis. Data: 5, 12 en 19 en 26 november, tijd: 10.00-11.30 uur. Kosten: € 50. Info en opgave: het Graalhuis

Leven vanuit wat je gegeven wordt

Onze maatschappij legt de nadruk op autonomie en individuele vrijheid. Maar is dat niet de oorzaak van problemen zoals uitputting van de aarde en uitbuiting van mensen? Je kunt ook leven vanuit een radicaal ander uitgangspunt: het leven is je gegeven. In deze serie meditaties zoeken we naar een weg om te leven van gave en overgave. Per avond wordt een andere vorm van meditatie gebruikt, zoals tekstmeditatie, beeldmeditatie, lectio divina, contemplatief gebed. Voor beginners en mensen met ervaring.
Data (o.v.): 14 september, 19 oktober, 16 november, 21 december 2021.
Tijd: dinsdagavond van 20.00-21.30 uur
Plaats: Dominicuskerk, Utrecht. De meditaties gaan bij lockdown online door.
Kosten: € 15 per bijeenkomst. Info en opgave: neem contact op.


Geweest:

Maria Magdalena tijdens Geestdrift Festival

Doe mee met de grote Maria Magdalena Quiz: test je kennis (en leer meer) over deze mysterieuze heilige en inspirerende vrouw. Tijdens het Geestdrift Festival in Utrecht. Het Geestdrift Festival is op 6 november van 12 tot 23 uur in de Pieterskerk in Utrecht. Info en kaartverkoop: Geestdrift festival.

Draag-krachtdag 29 oktober 2021

Ben je zwaar belast? Wil je lichter leven? Dan is de Draag-krachtdag met Christoffel echt iets voor jou. Deze krachtdag is bedoeld voor mensen die zwaar belast zijn of een burn-out hebben gehad. Op deze dag zoeken we wijsheid uit het verhaal van Christoffel die de last van de wereld op zijn schouders droeg. Met creatieve werkvormen, wandelen, ervaringen delen en een afsluitendritueel van zegen en heling kun je aan het einde van de dag met nieuwe energie het leven weer aan. Over de achtergrond van de krachtdagen, lees hier en hier verder. De Draag-krachtdag duurt van 13-17 uur. Info en opgave: De Hoeftuin.
Belangstelling voor een Draag-krachtdag op je eigen plek? Neem contact op.

Zomermeditatie

Eindelijk is het toch zomer geworden. En nog altijd is het misschien onduidelijk of je deze zomer wel op vakantie kunt. Of misschien moet je op het laatste moment de plannen weer omgooien omdat de ontwikkelingen rond het coronavirus weer roet in het eten gooien. Waar kun je nog wel van genieten? En wat is daarvoor eigenlijk nodig? Helemaal niet veel, heb ik in de afgelopen maanden geleerd: dichtbij huis is er evenveel verwondering en vreugde mogelijk als ver weg. Deze zomer kun je opladen in de speciale zomer-meditaties. In iedere bijeenkomst krijg je een andere meditatievorm aangereikt: centering prayer, loopmeditatie, latifameditatie, labyrint. Als het weer het toelaat, mediteren we buiten, in het Máximapark in Leidsche Rijn. Als het te nat of te koud is, wijken we uit naar binnen. Je kunt je opgeven voor de hele serie of voor losse avonden. Opgeven is wel altijd noodzakelijk, in verband met de voorbereidingen.
Data: 2, 9, 16 en 23 augustus
Tijd: maandagavond van 20-21 uur
Kosten: €10 per bijeenkomst. Info en opgave: neem contact op.

In je kracht gaan staan: meditatie met Maria Magdalena

In vier bijeenkomsten keer je naar de stilte en laat je je inspireren door Maria Magdalena. Krachten en tegenkrachten zijn een rode draad in de levensgeschiedenis van Maria Magdalena. Zo kijken we naar de demonen waarvan Maria genezen is volgens het evangelie, naar de liefde die er niet mocht zijn, naar de tegenwerking die Maria heeft ondervonden tijdens haar leven en in de doorwerking van haar geschiedenis in later eeuwen. Zo gaan we aan de hand van haar leven op zoek naar krachtbronnen voor ons eigen leven. Vrijdagochtend in het Graalhuis, ook online deelname mogelijk. Data: 28 mei, 4, 11 en 18 juni, tijd: 10.00-11.30 uur. Kosten: € 40. Info en opgave: het Graalhuis

Groeikracht: meditatie met Hildegard

In vier bijeenkomsten keer je naar de stilte en laat je je inspireren door de wijsheid van Hildegard. Groeikracht is een centraal motief in Hildegards visie: de kracht of drijfveer van alle levende wezens om van binnenuit te willen groeien, veranderen, in beweging te blijven en wijzer te worden. Hildegard spreekt over de moederlijke liefde van God die ons wil leiden. Haar wijsheid is sterk meegegeven door haar mensenkennis en haar kennis van de natuur. Vrijdagochtend in het Graalhuis. Data: 30 oktober, 6, 13 en 20 november, tijd: 10.00-11.30 uur. Kosten: € 40. Info en opgave: het Graalhuis

Retraitedagen in het Huis van Dominicus

Viermaal per jaar een retraite: een dag vrij, even uit de tredmolen van alledag om stil te staan bij wat je doet en wat echt belangrijk is voor je. Meer informatie vind je op Huis van Dominicus. Data voor 2021-2022 zijn nog niet bekend. : woensdag 23 september, 9 december, 10 maart en 16 juni. Tijd: 9.30-13.00. Plaats: Dominicuskerk, Oog in Al, Utrecht. Kosten: € 30. Aanmelden via Huis van Dominicus of neem contact op.

Themaochtend: Bevrijd onze seksualiteit

Precies een jaar geleden, in oktober 2019, promoveerde ik op een onderzoek naar seksualiteit, reinheid en de positie van vrouwen in de vroegchristelijke kerk. In het christelijke denken is seksualiteit onlosmakelijk verbonden geraakt met het idee van zondigheid. Op zijn best nuttig om kinderen te krijgen, maar verder is het beter om het te vermijden. Vooral vrouwen hebben hiervoor de prijs moeten betalen. Tijdens deze ochtend proberen we te begrijpen hoe deze visie is ontstaan en welke gevolgen dit heeft gehad voor ons denken over seksualiteit tot op de dag van vandaag. Welke effecten heeft het gehad op onze beleving van seksualiteit? En, wat hebben we nodig om ons hiervan te bevrijden en een positieve beleving van seksualiteit te ontwikkelen? Ik houd een inleiding en daarna ga je aan de hand van een bezinningsopdracht en gesprek terug naar onze eigen ervaringen. Zaterdagochtend 17 oktober in het Graalhuis, tijd: 10.00-12.30 uur. Kosten: € 20. Info en opgave: het Graalhuis

‘Zingen vanuit je ziel’ in het Graalhuis

Een avond zingend mediteren is een cadeautje aan jezelf. We beginnen met oefeningen om de stem los te maken. De liederen zijn zo eenvoudig dat je ze zo mee kunt zingen. De sfeer is meditatief, de gitaarbegeleiding maakt het warm en intiem. Zangmeditatie op vrijdagavond in het Graalhuis, Nieuwegracht 51 in Utrecht. Data: Vanwege de coronacrisis ligt deze activiteit stil.

21 mei Hemelvaart: dauwtrap-verwonderwandeling

Ooit liepen mensen op Hemelvaartsdag bij zonsopgang op blote voeten door het gras om vruchtbaarheid en gezondheid te vinden. Vandaag wandelen we in stilte om ons te verwonderen over het ochtendlicht, over een andere wereld in een druppel dauw. Als het weer meezit, trekken we onze schoenen uit en lopen we een stukje op blote voeten.
Verzamelen: 5.30, de wandeling start om 5.45 uur. We wandelen ongeveer twee uur. Het grootste deel van de tijd lopen we in stilte. We sluiten af met een eenvoudig picknick-ontbijt. Kosten: € 5 (als je je inschrijft bij een van de activiteiten van Bezieling in Leidsche Rijn, krijg je dit bedrag terug). Aanmelden is noodzakelijk. Deze activiteit is vanwege de coronalockdown geannuleerd.

Basismeditatie op zondagmiddag

Omdat de zusters Augustinessen aan de Oudegracht hun crypte hebben gesloten, ligt de meditatie op zondagmiddag nu even stil.
Een doorlopende groep voor christelijke meditatie voor mensen met een kwetsbare achtergrond (psychiatrie). Met als uitgangspunt thematische vormen van meditatie ligt de nadruk op tot stilte komen.
Kosten: vrijwillige bijdrage. Info en opgave: neem contact op.

Een dag vol liefde in Middelburg

Liefde, geen mens kan zonder. Maar het blijkt ook bijzonder ingewikkeld om liefde en je eigen behoefte aan liefde uit elkaar te houden, Tijdens deze meditatiedag ga je op zoek naar liefde als bron om vanuit te leven, bekijken we hoe liefde je kan. stil te staan bij wat je doet en wat echt belangrijk is voor je. Meer informatie vind je op Doopsgezinde gemeente Walcheren Datum: zaterdag 17 mei. Tijd: 10.00-16.00. Plaats: Doopsgezinde kerk, Walcheren. Info: neem contact op.

Meditatie naar Kerst toe

De ‘donkere dagen voor Kerst’ is een periode voor inkeer en bezinning. De natuur trekt zich terug in de aarde, de maagd is in verwachting. In deze meditatiebijeenkomsten staan we stil bij wat er is, trekken ons terug om te onderzoeken hoe we open kunnen staan voor het goddelijke leven dat we verwachten. Vrijdagochtend in het Graalhuis. Data: 29 november en 6, 13 en 20 december 2019.

Christoffelkrachtdag 5 oktober 2018

Ben je zwaar belast? Wil je lichter leven? Dan is de Christoffelkrachtdag echt iets voor jou. De allereerste gaat plaatsvinden in oktober 2018 in Utrecht (5 oktober) en in Breda (10 oktober). Deze krachtdag is bedoeld voor mensen die zwaar belast zijn of een burn-out hebben gehad. Op deze dag zoeken we wijsheid uit het verhaal van Christoffel die de last van de wereld op zijn schouders droeg. Met creatieve werkvormen, wandelen, ervaringen delen en afsluitend een ritueel van zegen en healing kun je aan het einde van de dag met nieuwe energie het leven weer aan. Over de achtergrond van de krachtdagen, lees hier en hier verder. De Christoffeldag duurt van 10-15 uur. Kosten: 25 euro. Info en opgave: Utrecht, kijk op De Hoeftuin. Voor Breda, kijk verder op Zinsverband of neem contact op.

‘Your time has come to shine’: zangworkshop

Lekker zingen in het kader van het Midzomergrachtfestival in Utrecht. Datum: vrijdagavond 22 juni in het UCK, Domplein 4, Utrecht, 19.30-21.30 uur. Meer info: Utrecht Gender Divers

#MeToo op de heiligenkalender

8 maart 2018: studiemiddag Vrouwenstudies Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Op 8 maart, internationale vrouwendag, is het thema heldinnen. Mijn bijdrage is een lezing over heilige heldinnen: martelaressen zoals Agatha, Agnes, Lucia uit de vroege kerk kun je wel de #MeToo-heiligen noemen. Over seksuele intimidatie en seksueel geweld in de heiligenlegenden en hoe deze vrouwen weigerden slachtoffer te zijn van de mannen die hen bedreigden.

Themadag Genderfluïditeit en geloof

Op 18 november 2017 werkte ik mee aan de Themadag Genderfluïditeit en Geloof. Ik nam de deelnemers mee in alle mogelijke rituelen (kerkelijk of niet) die je kunt toepassen bij een transitie. Bovendien verzorgde ik de slotviering van deze themadag. De themadag werd georganiseerd door LCC plus projecten. De dag werd gehouden in Utrecht.

Inspiratiedag: Maria ervaren en beleven

In het Catharijneconvent was in het voorjaar van 2017 een tentoonstelling over Maria. Luce biedt voor parochianen en werkgroepen uit de parochies een themadag over Maria aan: met ter inleiding een lezing over Maria, ruim gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken en daarna een workshop om mee naar huis te nemen. Op 7 april of 11 mei 2017 van 10-16 uur. Meer info bij Luce / CRC.

 

Wintergasten Breda

Op zondagmiddag 5 maart 2017 was ik te gast in de serie Wintergasten van de Ekklesia Breda. Het gesprek gaat over thema’s als gender en kerk, liefde, en de heilige Wilgefortis als transgender-heilige. Meer info op de website van Zinsverband.